ramiz gökçe

ad victoriam
Mağusa sevdasıyla bilinen sanatçımız. kendi ile aynı ismi taşıyan Türkiye'nin ünlü karikatüristlerinden 'tombul teyze' tiplemesinin çizeri Ramiz Gökçe ile sık sık karıştırılır. Bu isim benzerliğinden dolayı şöyle bir olay yaşar.

İstanbul'da güzel sanatlarda öğrenci iken Türkiye Hükümetinin Kıbrıslılara yaptığı 110 Türk Lirası aylık burs yardımını almak için bankaya gider. görevli, "siz Ramiz Gökçe misiniz?" diye sorar. Kıbrıslı Ramiz Gökçe " evet ben Ramiz Gökçe'yim" diye cevap verir. Görevli kuşkulu gözlerle baktıktan sonra amirine gider. bir süre sonra amir gelerek " kardeşim sen Ramiz Gökçe olamazsın. o iki yıl önce vefat etti. bizdeki hesabı da kapandı." der. Ramiz Gökçe kendisinin Kıbrıslı Ramiz Gökçe olduğunu kanıtlamak zorunda kalır. bereket pasaportu ve okul kimliği yanındadır. Kendisi bu olayı 'adaşımın parasını sahtekarlıkla gasp etmek iddiasıyla neredeyse kodesi boylayacaktım' diye anlatır.
kibris sozluk
Cumhuriyetçi Türk Partisi kurucularından, karikatür sanatçısı.

8 kasım 1937'de Mağusa'da işçi bir ailenin ikinci oğlu olarak doğdu. ilk, orta ve Lise öğrenimini Mağusa'da tamamladı. Mağusa Namık Kemal Lisesi'nin ilk mezunlarındandır. 1956 yılında yüksek öğrenimini görmek için İstanbul'a gitti. Ressam olmak amacıyla İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi'ne misafir öğrenci olarak devam etti. Ancak bir dostunun tavsiyesiyle İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ne gitti.

1961 yılında İstanbul Üniversitesi Dişçilik Fakültesinden mezun oldu. Adaya döndükten sonra Diş hekimi olarak çalışan Ramiz Gökçe, Kıbrıs Türk sosyal-kültürel hayatına aktif olarak katıldı.

Karikatür çizmeye, 1953 yılında lise öğrencisi olduğu Namık Kemal Lisesi'nin Duvar Gazetesi'nde başladı. İlk çalışmaları içerisinde okulun İngilizce öğretmenin portre-karikatürünü çizdiği için, okul yönetimi tarafından 13 gün okuldan uzaklaştırılma cezası aldı. Halkın Sesi. Bozkurt, Times of Cyprus, Cyprus Mail, Akrep, Olay, Kıbrıs Postası, Kurtuluş, Ortam, Yeni Çağ, Yeni Düzen, Esnafın Sesi, Avrupa gazete ve dergilerinde karikatürleri ve karikatür sanatı üzerine yazıları yayımlandı. Kıbrıs, Türkiye, Japonya, Almanya, Ukrayna, İngiltere, Belçika ve İran'da düzenlenen uluslararası karikatür etkinliklerinde eserleri sergilendi ve uluslararası karikatür albümlerinde yer aldı. 1950 kuşağı Kıbrıs Türk karikatür sanatçılarından olan Ramiz Gökçe, 1956 yılında "çizgi" ismini verdiği ilk kişisel karikatür albümünü yayınladı. Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği ve Avrupa Karikatürcü Örgütleri Federasyonu (FECO) üyeliğinde bulundu. 1996 yılında "kırk yılda bir" ismini verdiği ilk kişisel karikatür sergisini, Mağusa Belediyesi Osman Gökçe Sergi Salonu'nda açtı.

1970 yılında Cumhuriyetçi Türk Partisi'nin (CTP) 12 kurucusu arasında yer aldı. Yıllarca CTP. 2. Başkanlığı yapan Ramzi Gökçe 1976 yılında yapılan Mağusa Belediye Başkanlığı seçimlerine CTP adayı olarak katıldı az bir farkla kaybetti. 1978 yılında CTP'den ayrıldıktan sonra Toplumcu Kurtuluş Partisi ve Yurtsever Birlik Hareketi'nde çeşitli görevlerde çalıştı.

Kurucu olduğu Mağusa Esnaf ve Zanaatkârlar Kooperatif Bankası'nın yönetim kurulu başkanlığı yaptı. Bir dönem Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Birliği'nin genel başkanlığını yaptı.

27 Ağustos 2001 tarihinde Mağusa'da hayata gözlerini yumdu.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol