erol baysal

goncoloz
Thalassemia Erken Tanı ile Evlilik Öncesi Tarama programlarının kurucu başkanı olan 2006 yılında
Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesinde DNA Laboratuvarı kurulmasına öncülük ederek, labaratuvarın KKTC'deki Covid-19 PCR testlerinin referans merkezi olmasını sağlayan Kıbrıslı Türk doktor.



mengene
Prof. Dr. Erol Baysal 1960 yılında Lefkoşa'da doğdu. 16 yaşında Türk Maarif Koleji öğrencisiyken öğrenimine İngiltere'de devam etti. 1983 yılında University College London'dan (UCL) onur belgesi alarak mezun oldu. UCL son sınıfta 1988 yılında Nobel Tıp Ödülü kazanacak olan hocası Prof. Sir James Black ile çalıştı.

1987 yılında Londra Üniversitesi, Royal Free Hospital Tıp Fakültesi'nde doktora yaptı. Aldığı teklif üzerine, lisansüstü çalışmalar için Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) gidip New York University (NYU) Tıp Fakültesi'nde 3 yıl kadar çalıştı.

1989 yılında thalassemia ve hemoglobinopatiler alanında dünyada saygın bir yeri olan Prof. Huisman THJ ile çalışmaya başladı. 1990 yılında 29 yaşındayken Profesörlük unvanı aldı. Ardından ABD'nin en büyük DNA tanı ve teşhis laboratuvarının başına getirildi.

1994 yılında, 'DNA Genetik Tanı ve Uygulamaları' alanındaki katkılarından dolayı "New York Bilimler Akademisi" tarafından "Lifetime Member - Yaşam Boyu Üye" ilan edildi.

1995 yılında Dubai Genetik ve Thalassemia Merkezi ve Moleküler Genetik Bölümü Başkanı oldu. 1997'de yayınladığı "The Syllabus of Thalassemia Mutations - Talasemi Mutasyonlarının Müfredatı" isimli referans kitabı, Tıp literatüründe en fazla atıfta bulunulan kaynaklar arasında yer aldı. 2002 yılında Dubai'de Şeyh Hamdan Tıp Bilimleri Ödülü'nü kazandı.

2005'de 'Thalassemia Erken Tanı', 2006'da 'Evlilik Öncesi Tarama' programlarının kurucu başkanıdır. Halen Bu görevleri yürütmektedir.

2005-2006 yıllarında KKTC Cumhurbaşkanı Bilimsel Danışmanı olarak atandı. 2006 yılında KKTC'de Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesinde DNA Laboratuvarını kurdu.

2006'da, İngiltere Kralı 8. Henry'nin talimatıyla 1518 yılında kurulan ve dünyanın en prestijli Tıp kurumu olarak bilinen "Royal College of Physicians" üyeliğine layık görüldü. Baysal, bu kurumun 2006'da tüm dünyadan 2000 profesör ve doktor arasından seçtiği 20 bilim insanından biridir.

2008'de "Uluslararası Tıp ve Sağlık" hizmetlerine katkılarından dolayı ismi "Who's Who-Kim Kimdir"e kaydedildi. 2009 yılında Kıbrıs Türk Tabipler Birliği'ne Onursal Üye seçildi. 2011­-2016 yıllarında 'Birleşik Arap Emirliği Genetik Hastalıklar Kurumu Başkanı' olarak görevlendirildi.

2019'da 'Talasemi Sendromları – Kıbrıs'ta Talasemi Önleme Programı ve Sonuçları' isimli kitabı Dr. Gülsen Bozkurt ile birlikte yazıp yayımladı.

Halen uluslararası düzeyde Dünya Sağlık Örgütü. ABD Sağlık Enstitüsü, Uluslararası Thalassemia Federasyonu ve Birleşmiş Milletler gibi organizasyonlarda danışman olarak görev yapmaktadır.

2013 yılında, 5000'den fazla çalışanı bulunan dünyanın en büyük genetik tanı, teşhis ve araştırma kurumu olan Beijing Genomik Enstitüsü (BGI) tarafından Genomik Profesörü olarak atandı ve Fahri Profesörlük ünvanı verildi.
ad victoriam
Bugün yaptığı yazılı açıklamada sevincini paylaşmış genetik uzmanı. Baysal ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nin talasemi hastalığına yönelik ilk hücre bazlı gen tedavisini onayladığını belirtti.

Erol Hocanın paylaşımı şöyle: “Yaklaşık 40 yıllık ihtisas ve meslek hayatımda bugünü hayal ettim durdum. Bir KKTC vatandaşı olarak henüz 22 yaşında UCL'de hematoloji hocam Prof. Modell bana bir ders sonu "Sen Kıbrıs'lısın, mezun olduktan sonra benimle Talasemi alanında doktora tezi yapmanı istiyorum, çünkü senin ülken Kıbrıs'ta buna çok ihtiyaç vardır" sözleri hâlâ kulaklarımda çınlamaktadır. Evet aradan geçen 40 yılda bu alanda çok büyük gelişmelere imza atılmıştır. Ancak bugünkü gelişme Talasemi tedavisinde ulaşabileceğimiz en son nokta olarak tarihe geçecek niteliktedir. Çünkü FDA, düzenli kan transfüzyonu gerektiren beta-talasemili yetişkin ve pediatrik hastaları tedavi eden ilk hücre bazlı gen tedavisi onayladı (17 Ağustos 2022).

Bu yeni gelişmeyle artık talasemili kardeşlerimize zor ve zahmetli tedavi yerine çare sunma müjdesini vermekten dolayı son derece mutluyum."

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol