erdoğan saracoğlu

alasya
Kıbrıs halk kültürü üzerine araştırmaları ile tanınan yazar, şair, eğitimci, türk dili uzmanı.

1946 yılında Küçük Kaymaklı'da doğdu. ilkokulu Küçük Kaymaklı İlkokulu'nda okudu. İlk şiirleri Halkın Sesi Gazetesinde Ersin Taşer'in yönettiği “Sanat Sayfasında” yayımlandı. Lefkoşa Türk Lisesi'ni bitirdikten sonra 1965–1966 yıllarında sanatçı arkadaşları Oktay Öksüzoğlu ve Osman Güvenir ile birlikte bir yıl süreyle “Yakın” adlı aylık sanat ve fikir dergisini çıkardı. Dergide şiir, eleştiri, deneme ve hikâyeleri yayınladı.

1967- 1968 yılları arasında Kemal Tunç, Üner Ulutuğ, Hatice Soğüt ve Hilmi Özen ile birlikte İlk Sahne'de oynanan oyunlarda görev aldı. Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Türkoloji Bölümünden mezun oldu. Yüksek lisansını Türk Dili Anabilim Dalı'nda, doktorasını ise Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalı'nda yaptı.

1974–1976 yılları arasında Girne'deki Milli Arşiv ve Araştırma Merkezi'nde transkripsiyon ve değerlendirme görevlisi olarak çalıştı. 1976'da Türk Maarif Koleji'ne Edebiyat öğretmeni olarak atanan Erdoğan Saracoğlu, 1982'de bu okulun Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Şefi oldu. 1989'da ise Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı'nın Kültür Dairesinde Şube Amiri olarak görevlendirildi. 1993 yılında bu görevinden ayrılarak Yakın Doğu Üniversitesi'nde Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürü oldu.

Saracoğlu, Türkiye Folklor Araştırmaları Kurumu ile Türk Dili Kurumu (Ankara) üyesidir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni temsilen birçok uluslararası seminer ve kongrelere katılarak, Kıbrıs Ağzı, Kıbrıs Türk Halk Edebiyatı ve Folkloru ile ilgili bildiriler sunan Yrd. Doç. Dr. Erdoğan Saracoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Halk Sanatları Derneği'nin “1995-Halkbilimi Hizmet Ödülü”, Türkiye Cumhuriyeti Folklor Araştırmaları Kurumu'nun “2000-Türk Halk Kültürü Hizmet Ödülü” ve Necati Özkan Vakfı'nın “2006 Bilim, Kültür, Sanat Başarı Ödülü” sahibidir. Uzmanlık sahaları ile ilgili yayınlanmış kitapları bulunmaktadır.

Basılmış olan kitapları:

'Oydaşlar' (Şiir Kitabı, 1966, Yakın Yayınları, Lefkoşa)

'Kıbrıs Ağzı', 1. Baskı 1980, 2. Baskı 1992, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Yayınları, Lefkoşa

Kıbrıs Türk Halk Edebiyatı ve Folkloru-Bildiriler-1. Baskı 1989, 2. Baskı 1996, Lefkoşa

Yayımlanan (KKTC ile ilgili) makale ve yazıları:

'Bir Varmış Bir Yokmuş Kıbrıs Masalları ile ilgili' Yeni Gün Gazetesi, 30 Aralık 1991 Lefkoşa

'Zaman (Kıbrıs Türk Basın Tarihçesi ile ilgili' Kaynak, Kültür ve Araştırma Dergisi, Mart 1977 Lefkoşa

'Bir Kıbrıs Masalında Kıbrıs Ağzının Fonetik Özellikleri', İnsan Zaman Mekan, Düşün Sanat ve Yazın Dergisi, Şubat 1999, Lefkoşa

'Folklor ve Turizm', Kıbrıs Gazetesi, 17 Aralık 1997, Lefkoşa

KKTC'yi temsilen birçok uluslararası seminer ve kongrelere katılarak, Kıbrıs Türk Halk Edebiyatı ve Folkloru ile ilgili şu bildirileri sundu:

Çeşitli Özellikleriyle Kıbrıs Manileri

Kıbrıs'ta Köy Düğünleri ve Düğün Manileri

Kıbrıs'ta Dünürcülük ve Kına Gecesi Manileri

Kıbrıs'ta Doğumla ilgili Gelenek Görenek ve İnançlar

Bir Kıbrıs Masalında Görülen Kıbrıs Ağzı'nın Belirgin Fonotik Özellikleri üzerine

Kıbrıs'ın Siyasal Yaşamını Yansıtan Halk Edebiyatı Ürünlerimiz

Halk Kültürü ve Turizm İlişkileri

Kıbrıs Ağzı'nın Fonetik Özellikleri

Anadolu Manilerinin Kıbrıs'taki Varyantları

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol