bayram göçmen

alasya
adının veriliği bazı sürüngen, böcek ve taksonlar.

bradyporus callimenus gocmeni


Euscorpius gocmeni


Typhlonesticus gocmeni


Lyciasalamandra antalyana gocmeni


Lyciasalamandra atifi bayrami


Nematocystis bayrami
ad victoriam
Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Yıldırım, İzmir'de Nif Dağı'nın zirvesinde yaptığı çalışmalar sırasında literatürde yar almayan bir bitkiye rastladı. Hanımeligiller ailesine mensup yeni türe bölgede yaşayan efelerden yola çıkılarak Efe çenberi, bilimsel olarak ise Prof. Dr. Bayram Göçmen'e ithafen "Kanautia goecmeni" adı verildi.



kaynak
mengene

22 Mayıs 2019 yılında kanserle savaşını kaybetmiş ege üniversitesi fen fakültesi bölümü zooloji ana bilim dalı öğretim üyesi kıbrıslı türk.

23 Aralık 1965 tarihinde leymosun'un kandu köyünde dünyaya geldi. 1977 yılında Güzelyurt'ta Bostancı Fikri Karayel İlkokulu'nu, 1980'de Güzelyurt Kurtuluş Ortaokulu'nu 1983'de Güzelyurt Kurtuluş Lisesi'ni bitirdi.

yüksek eğitimine 1983 yılında gazi üniversitesi mühendislik mimarlık fakültesi mimarlık bölümüne başladı. 1 yıl burada eğitim gördükten sonra askerlik hizmetini tamamladı. 1985 yılında ege üniversitesi fen fakültesi biyoloji bölümüne başladı. Bu bölümden 1989 yılında 100 üzerinden 91 ortalama ile bölüm ve fakülte birincisi olarak mezun oldu.

1990 yılında Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı'nda Araştırma Görevlisi 6 Şubat 1991 tarihinde çalışmaya başladı. 16 Aralık 1991 tarihinde Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Zooloji Birimi'nde, "Sığır İşkembesinde Yaşayan Bazı Simbiyotik Siliyatların (Isotricha spp.) Morfolojik ve Sitolojik Yapıları" adlı Yüksek Lisans Tezini tamamladı.

16 Eylül 1996'da, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Zooloji Birimi'nde, "İşkembe Siliyatları Epidinium Crawley, 1923 and Ophryoscolex Stein, 1858 (Ciliophora: Entodiniomorphida) Hakkında Morfolojik ve Taksonomik Araştırmalar" adlı Doktora Tezi'ni tamamlayarak Doktor unvanını aldı.

1 Aralık.1997'de Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı'nda "Yardımcı Doçent" olarak Öğretim Üyeliğine atandı. 13 Kasım 2003 tarihinde "Üniversite Doçenti" unvanını aldı.

09 Aralık 2003'de 3 yıl süreyle Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü "Bölüm Başkan Yardımcılığı"'na atandı. 13 Temmuz 2004'de "Doçentlik Kadrosuna" atandı. 22 Ocak 2009 tarihinde "Profesör Unvanını" aldı.

2018 yılında yakalandığı kanser hastalığı nedeniyle 22 mart 2019 tarihinde hayata gözlerini kapattı.

Başta uluslararası hakemli dergide olmak üzere Yayınlanmış veya yayınlanma aşamasında olan 107'si yurtdışı diğerleri yurtiçi olan toplam 169 bilimsel makale, Parazitoloji alanında 2 ders kitabı, Hayvan Fizyolojisi konusunda 1 ders kitabı, KKTC'nin Kurbağa ve Sürüngenleri hakkında 1 kitap, Omurgasız hayvan sistematiği ile ilgili 2 teksir, Omurgalılar Sistematiği konusunda 1 ders kitabı ve 1 Yardımcı ders kitabı, Omurgasızlar Biyolojisi hakkında 1 ders kitabı, 1 yardımcı ders kitabı, Herpetoloji konusunda 1 ders kitabı, Protozooloji (Ökaryotik Mikrobiyoloji) konusunda bir kitap, Kurbağa ve Sürüngenlerde Koksidiyoz ile ilgili 1 kitapta bölüm ve ayrıca 23'ü uluslararası toplam 51 bildiri/poster sunumu mevcuttur.

Toplam 10 Yüksek Lisans Tezi ve 7 Doktora Tezi yönetmiştir.

İsmi çeşitli bilim dallarına katkılarından dolayı, bilim dünyası için yeni keşfedilmiş olan çeşitli taksonlara verilmiştir. Bunlar şunlardır:

[1] Protozooloji bilmine katkılarından dolayı, Hindistan'daki bir toprak solucanında yaşayan, bilim için yeni bir protozoon/sporozoon türüne (Nematocystis bayrami Mallik & Bandyopadhyay 2009),

[2] Zooloji'ye katkılarından dolayı Türkiye'de endemik bir örümcek türüne (Typhlonesticus gocmeni Ribera, Elverici, Kunt & Özkütük 2014),

[3] Zooloji'ye katkılarından dolayı Türkiye'ye endemik bir akrep türüne (Euscorpius gocmeni Tropea, Yağmur & Yeşilyurt 2014)

[4] Herpetoloji'ye katkılarından dolayı da bir kir kara semenderi ırkına (Lyciasalamandra antalyana gocmeni Akman & Godmann 2014).

[5] Herpetoloji'ye katkılarından dolayı da bir kir kara semenderi ırkına (Lyciasalamandra atifi bayrami Yıldız & Akman 2015).

[6] Entemoloji'ye katkılarından dolayı da bir tombul çekirge türüne (Bradyporus gocmeni Ünal 2017).
mavromadi
yaşamını zooloji ve herpetolojiye adamış Zoolog, Herpetolog, Protozoolog ve Parazitolog ayrıca doğa fotoğrafçısı Kıbrıslı Türk bilim insanı.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol