confessions

admin

1. nesil Admin - Admin -
admin admin

  1. toplam entry 28
  2. takipçi 1
  3. puan 2340

sözlük formatı

admin
1.sözlükte yazılan tüm entiriler ya tanım içermeli ya tanıma işaret etmeli. bu çerçevede bir başlığın ilk entiri mutlaka tanım veya tanım kapasitesinde bkz içermelidir.

2.başlıklarda ve tanımlarda tekrara düşülmemelidir. bir başlıkla aynı manaya gelen ve aynı mecrada kullanılan başlık açılmamalıdır. bu hataya düşmemek için ''ara'' butonu kullanılmalıdır. bir başlıkta daha önce yazılmış tanımın aynısını veya ayırt edilemeyecek derecede benzerini yazmak gibi bir gereksizliğe düşülmemelidir.

3.başlık, tanım ve dahi bkz adı altında forum, chat, popülist sosyal medya tarzı yaklaşımlar sergilenmemelidir. yazarlar arası atışmalar, kendinden evvelki tanımları alenen refere etmeler ve bunlar gibi yazılar bu kapsamda değerlendirilir. bu konuda bilindik ipucu odur ki, tanımınız o başlık altında yalnız kaldığında dahi manalı ve tanımlayıcı olabilmelidir.

4.tanımlar şahsi olmamalıdır. örnek olarak molohiya başlığına "en sevdiğim yemektir" tarzında şahsi tanımlar girilmemelidir.

5.başlık ve tanımlarda, genel ahlak kuralları, ülke yasaları, insan ve hayvan hakları gözetilmelidir.

6.ifade özgürlüğü veya eleştiri getirme bahanesi kullanılarak topluma mâl olmuş kanaat önderleri, siyasiler, sanatçılar ve her türlü gerçek ve tüzel kişiler hakkında-ki sözlük yazarları da bu kişilere dahildir- eleştiri sınırını aşan, özel hayatın gizliliğini ihlal eden, edep ve terbiyeye aykırı, alaycı, aşağılayıcı, hakaret ve küfür içeren yazılar yazılması yasaktır.

kim ne dedi

admin
"Fenerbahçe, Apollon'un Macar oyuncusu Attila için anlaşmış, transfer edecek. Güney'den ilaç alınımına itiraz eden büyük Fenerli, iki devletçi, federasyon karşıtı Dışişleri Bakanı Sayın Tahsin Ertuğruloğlu buna ne der. Hadi bir kükre bakalım. Yaşamın gerçeği bunları böyle ofsaytta bırakır"

Ferdi Sabit Soyer

kim ne dedi

admin
"İnanmadığınız devletin milletvekili, bakanı, başbakanı oldunuz. İnanmadığınız milletvekili andını okudunuz, devleti ve egemenliği savunacağınıza namus ve şeref sözü vererek ant içtiniz. Niye?"

tahsin ertuğruloğlu

(eski başbakan ferdi sabit soyer'in güneyde Apollon Limassol takımında oynayan macar futbolcu attila Szalai'nin fenerbahçe'ye transferi sonrası dışişeri bakanı tahsin ertuğruloğlu'na yönelik sözlerine tahsin ertuğruloğlu'nun verdiği yanıt)

yeni camii

admin
Yenicami Mahallesi'nde bulunan camii.

Lefkoşa'da kiliseden çevrilen camiler arasında yer almaktadır. Yeni Cami, geniş ana mekanı, cemaat yeri revakları ile dikkati çekmektedir. Minare, ana yapıdan ayrı olup, etrafında bir takım yapı izleri taşımaktadır. Muhtemelen, minare etrafındaki esas cami yapısı bir sebeple yıkılmış ve yakında bulunan şimdiki binadan faydalanılmıştır. Yapıya bağlı türbe binaları ve mezarlar dikkati çekmektedir.

turunçlu fethiye camii

admin
Beliğ Paşa Sokak'ta bulunan camii.

İplik pazarı mahallesinde bulunan Turunçlu Camii, inşa kitabesine göre 1240 (1825) yılında Kıbrıs Valisi Seyyid Mehmed Ağa tarafından yaptırılmıştır. Enlemesine dikdörtgen planlı harim bölümü, kuzey-güney yönünde ahşap tavanı taşıyan dört kemer sırası ile beş sahna ayrılmıştır. Yapının mihrabı ve minberi barok Özellikler göstermektedir. Harimin kuzey ve batısını dıştan ” L” şeklinde kuşatan son cemaat revakı sekiz bodur sütun üzerine oturan on sivri kemerlidir. Caminin kuzeydoğu köşesindeki taş minare tek şerefelidir.

ayluka kilisesi

admin
Ayyıldız Mahallesi locan sokak'ta bulunan kilise.

1758 yılında Başpiskopos Philatheos döneminde yapılan kilise, adını Aziz Luka'dan almıştır. Günümüzde Halk Sanatları Derneği (HAS-DER) idari merkez binası olarak kullanılmaktadır.

bedesten

admin
bir diğer adıyla St. Nikolas Kilisesi Selimiye Mahallesi kuyumcular sokak'ta bulunur.

Bizans devri kalıntıları üzerine Gotik nizamda inşa edilen bir kilise yapısıdır. Venedik döneminde Ortodokslar tarafından St. Nickolas adıyla Metropolit Binasına dönüştürülmüş ve Osmanlı döneminin ilk yıllarında tekstil çarşısı olarak kullanılmak üzere Haremeyn'e vakfedilmiştir. 1760'lı yıllarda Lefkoşa'nın ileri gelen Türk, Rum ve Ermeni tüccarların çeşitli gıda maddesi satışı yaptıkları bir iş merkeziydi. 2009 yılında restore edilerek kültür sanat faaliyetlerinde kullanılmak üzere topluma yeniden kazandırılmıştır

samanbahçe evleri

admin
Cumhurbaşkanlığı idari binalarının güney tarafında bulunan bu alan Osmanlı döneminde Şaban Paşa'ya ait bir vakıf malıydı. O yıllarda Lefkoşa'nın sebze-meyve ihtiyacını karşılayan bir bahçe olarak kullanılırken, 20'inci yüzyılın başında hayvan pazarı olarak kullanılmaya başlandı. Lefkoşa'daki ilk sosyal konut yapıları arasında yer alan buradaki bitişik nizamdaki 72 adet konut 1917 – 1955 yılları arasında Evkaf İdaresi tarafından inşa edildi. Lefkoşa Master Plan çerçevesinde Avrupa Birliği'nin mali desteğiyle 2003-2004 yılları arasında restore edildi.

venedik sütunu

admin
İplik Pazarı Mahallesi Atatürk Meydanı'nda bulunur.

Venedik Sütunu, Sarayönü Meydanı ve Lefkoşa'nın önemli simgeleri arasında bulunmakta olup eski Lefkoşa'nın idari merkezinde yer almaktadır. Sütun, Venedikliler tarafından, antik Salamis kentinden getirilip, bir egemenlik sembolü olarak, eski Lüzinyan Kraliyet Sarayı'nın karşısına dikilmiştir. Sütunun üzerine oturduğu kaidenin çevresinde bulunan asil İtalyan ailelerine ait 6 armadan yalnızca 5 tanesi günümüze gelmiştir

yiğitler burcu

admin
Karamanzade Mahallesi Tanzimat Sokak'ta bulunur.

Lefkoşa surlarının üzerindeki burçlardan on birincisi olan Yiğitler Burcu, yapıldığı Venedik döneminde Rokkas, Osmanlı döneminde ise Kaytaz Ağa adlarıyla bilinen bu burç, günümüzde kamuya açık bir kent parkı olarak kullanılmaktadır. Taksim Futbol Sahası ve Ledra Palas ile Rum kesiminden Dragos Meydanı, Baf Kapısı bu parkın görüş alanı içerisindedir.

surlar ve girne kapısı

admin
Girne Kapısı 1562 yılında yapılmış olup şehri çevreleyen Venedik surlarının orijinal kapılarından biridir. Osmanlı Dönemi'nde onarım gören kapının üzerine, 1821 yılında Türkler tarafından, kubbeli ve dört köşe bir bekçi odası eklendi. Eskiden bu kapı, sabah ezanıyla trafiğe açılır ve akşam ezanıyla kapanırdı. 1931 yılında kapının iki yanına, günümüzdeki yol geçitleri açıldı.

ali ruhi çeşmesi

admin
Ali Ruhi Çeşmesi, düzgün kesme buri taşlarından yapılmıştır. Bir kare planına sahip olan çeşmenin üzerinde kubbe vardır. Çeşme, tamamen yıkılmış olan Küçük Medrese'den arda kalmış tek yapıdır. Kıbrıs'ın Osmanlı valisi Ali Ruhi Efendi tarafından yaptırıldığından onun adını taşımaktadır.

sultan ikinci mahmut kütüphanesi

admin
Selimiye Mahallesi Selimiye Meydanı'nda bulunur.

Sultan İkinci Mahmut'un emriyle 1829 yılında Kıbrıs valisi Ali Ruhi Efendi tarafından yaptırıldı. Devlet-vatandaş işbirliğiyle kurulan ilk resmi Devlet kütüphanesidir. Klasik Osmanlı dönemi plan ve yapı özelliklerini taşımaktadır. Dış cephelerindeki mermer levhalarda 'Maşallah”, ana kapının üst başında ise “Burası kütüphanedir” yazısı bulunmaktadır.

arasta

admin
Anlamı ayni işi yapan esnaf ve zanaatkarların hizmet verdiği çarşı anlamına gelen Arasta, eski Lefkoşa'nın en önemli alışveriş merkeziydi. Günümüzde toplumsal yaşam ve alışveriş alanı olmaya devam eden Arasta, dizi dükkanlardan oluşan büyüleyici tarihsel doku içinde, yiyecekten içeceğe, tatlıdan tuzluya, giysiden süs eşyalarına ve mücevherata dek çok geniş bir sunum yelpazesinde ziyaretçilerini karşılamaktadır.

bandabuliya

admin
doğru yazılışı (bkz: bandobuliyo)'dur.

Bener Hakkı Hakeri, bandabuliyayı “Yiyecek eşyanın tatil günleri dışında, iş saatleri sırasında, birçok satıcılar tarafından satıldığı üstü kapalı büyükçe pazar yeri” olarak tanımlar.

orhan kabataş, kıbrıs türkçesinin etimolojik sözlüğü'nde bandabuliyayı “belediye çarşısı” olarak belirtir.

Bekir Azgın'a göre "her zaman, her tarafta satışların gerçekleştirildiği yer" anlamındadır.

asmaaltı meydanı

admin
Bir ticaret ve konaklama merkezi olan Lefkoşa Asmaaltı Meydanı, Lüzinyan döneminden başlayarak Kıbrıs'ın İdari merkezi durumundaki Sarayönü ile dini merkezi durumundaki Selimiye meydanlarının arasında yer almaktadır. Osmanlı dönemi öncesindeki konumuna ilişkin bilgilere sahip olmamakla birlikte, Osmanlı dönemine ait Kumarcılar Hanı giriş koridorundaki Ortaçağ kemeri, Osmanlı dönemi öncesinde şekillenmeye başladığına işaret etmektedir.

Ancak yine de bu meydanı şehir içi ticaret hanlarının yoğunlaştığı bir ticaret ve konaklama merkezi haline getiren Osmanlılar olmuştur. Osmanlı döneminde genel görünümüyle, Lefkoşalılar ile Lefkoşa'ya geçici olarak gelen yerli ve yabancıların çoğu ihtiyaçlarını karşılayan bir merkez durumundaydı. Bu ihtiyaçların karşılanmasına yönelik olarak meydanın çevresinde üç ayrı hanın yanı sıra, hamam, aşhane, fırın, kahvehane, meyhane, şano, bakkal, nalbant ve eğlence yerleri bulunmaktaydı.

büyük hamam

admin
İplik Pazarı Mahallesi'nde bulunan KKTC'de faaliyette olan tek orjinal Türk Hamam olan Büyük Hamam'ın, yapım tarihi ve mimarı bilinmemekle birlikte Osmanlılar tarafından 1571-1590 yılları arasında yapıldığı düşünülmektedir.

Kesme taştan yapılmış bir klasik Osmanlı Dönemi yapısı olan hamam Latin kilisesi kalıntıları üzerine yapılmış olup, giriş kapısı ve soyunmalık kısmı ile büyük oranda tarihi kiliseden izler taşımaktadır. Bu hamam, fonksiyonunu Osmanlı döneminden, günümüze kadar devam ettiren birkaç eski eserden biridir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol