vedia barut

beytambal galsin
kıbrıs türk toplumunun ilk iş kadınlarından.
14 Şubat 1919'da Lefkoşa'da doğdu. babası selimiye camii imamı mehmet recep bey annesi ise ev hanımıdır. 3 yaşında okula başladı ve 9 yaşında ayasofya İlkokulu'nda eğitim görerek keman dersleri almaya başladı. daha sonra Victoria Kız Lisesi'ne gitti. bu dönemlerde arkadaşları ile birlikte kurduğu amatör bir tiyatro grubu ile aşık garip müzikalini sahneye koydu. hastanede eczacılık eğitimi alan vedia barut eczacı olmak ister ancak yasalar değiştiği için bu hayalini gerçekleştiremez. dayısı hasan beyin desteğiyle ticarete atılır.

1937 yılında kıbrıs'ta ilk kez bir kadının ticaret hayatına atılması toplumda çeşitli tepkilere neden olur. kadınların çalışmasına alışkın olmayan çeşitli kesimler farklı tepkiler gösterir. söz gazetesi yazarı mithat bey, yazdığı yazılarla vedia hanım'a destek verir ve toplumda kabul görmesine yardımcı olur. dükkanında yurtdışından ithal ettiği hazır giysiler, aksesuarlar, oyuncaklar ve makyaj malzemeleri satan vedia Barut, kısa sürede Lefkoşalı hanımların vazgeçilmezi olur.

kırtasiye ve medya alanında da faaliyette bulunan vedia barut dönemin yerli ve yabancı gazete ile dergilerin kıbrıs türk toplumuyla buluşmasını sağlar. Sarayönü'ndeki işyeri bir yangın sonucu tahrip olunca sadece gazete bayiliğine devam etmek zorunda kalır. 80 yaşında bile tek başına işyerini idare etmesi vedia barut'un azim ve kararlılığının göstergesiydi.

İki çocuk annesi olan vedia barut, 21 Mayıs 2003'de hayatını kaybetti.
goncoloz
kıbrıs türk ticaret odasının kuruluşunda emeği geçen kıbrıslı türk iş insanı.

sarayönü'nde mağasında kadın kıyafetleri, çantaları, şapkaları satardı. sokakta bir kişinın güzel kıyafetli olduğu görüldüğünde, nereden aldın diye sorulduğunda, pek tabii vedia betut'tan derdi. barut ticaret evi bir markaydı. yalnız türkler değil rumlar, ermeniler ve kıbrıs'taki yabacılar da vedia barut'ta alışveriş yapardı. kıbrıs türk toplumunda iş kadınlarının parmakla sayılabileği günlerde vedia barut türk kadınının da öncüsü olmuştur.

21 aralık 1963 iile 20 temmuz arasında geçişler sadece ledra palas'dan yapılıyordu. ledra'dan sadece diplomatlar, bm görevlileri rahatça geçiş yapabiliyorlardı. rumca gazetelerin barikatlardan alınıp türk tarafına geçirilmesine vesile olmuştu. kemal aşık gazeteleri vedia hanıma götürür oradan da gazeteler başta cumhurbaşkanı olmak üzere ilgili bakanlıklara ve brt'ye verilir, böylece halk rum kesiminde olup bitenleri öğrenmiş olurdu.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol