sıla 4

goncoloz
1964 yılında kurulan ve bayrak radyosu için hazırlanan haftalık programlarla, önce Lefkoşa'da sonra bayrak radyosu yayınlarının ulaşabildiği adanın her yerinde isim yapan bir müzik grubuydu 'bayrak kuartet'. adını, kıbrıslı türklerin sesi soluğu olan bayrak radyosu'ndan almıştı.

kurucuları ferahzat gürsoy (bateri), yılmaz kalfaoğlu (ritim gitar), süleyman ibrahim (bas gitar) ve erdinç gündüz'dü (solo gitar-solist). grup, bu kadro ile devam ederken yılmaz kalfaoğlu ve süleyman ibrahim, yüksek öğrenim için, yurt dışına, ankara'ya giderler. bunun üzerine yılmaz kalfaoğlu'nun yerini, kardeşi aydın kalfaoğlu, süleyman ibrahim'in yerini de raif denktaş alır.

grupta, kıbrıs şarkıları, kıbrıs türkülerine yöneliş 1969 yılı içinde olur. amaç, silahlı direniş gösteren kıbrıslı türkler'i, gerçek benlikleri konusunda da ayakta tutmak, unutulmaya terk edilmiş türkülerini, şarkılarını, hatta manilerini hatırlatmaktır. 1970 yılında üç sesli olarak başlatılan çalışmalar için seçtikleri ilk iki parça, kamuran aziz'in 'kıbrısım' ve bir kıbrıs türküsü olan 'dolama' olur. bayrak radyosu stüdyolarında, bu iki parça ve başka şarkılarla, büyük imkansızlıklara karşın deneme kayıtları yapılır. kıbrıs türkülerini bulmak konusunda sıkıntı çekilir. kişiler ve mırıldandıkları bazı ezgiler dışında kaynak bulunamaz. bunun üzerine kendi olanaklarıyla en batıdan en doğuya kadar, ülkenin her yanında pek çok köye özel ziyaretler yapılır. köylerdeki yaşlılardan elde edilen her şey kayıt altına alınır. ancak türkülerden çok bir 'maniler' yoğunluğu ile karşılaşılır. bu durum karşısında, manilerden türküler üretmek fikri ortaya atılır ve çalışmalara başlanır. bu sıralarda grubun üç elemanı erdinç gündüz, aydın kalfaoğlu ve raif denktaş da yüksek öğrenim için ankara'ya giderler ve aynı eve yerleşirler. bunun bir amacı da müzik çalışmalarını kesintiye uğratmadan sürdürebilmektir. üç arkadaş ankara'dayken bayrak radyosu'nun batı müziği bölüm sorumlusu hüseyin kanatlı, yapımcı ve sunucusu olduğu plak yarışı programında kıbrısım adlı şarkıyı listeye aday şarkı olarak halkın beğenisine sunar, şarkı büyük bir ilgi görür, kısa süre içinde 1 numaraya kadar yükselir.

kıbrıs'tan gelen bu haberler üzerine grup elemanlarında plak yapma fikri ortaya çıkar. grubun ismi konusunda tartışmalar başlar. bayrak kuartet adı kıbrıs için çok şey ifade etmektedir ancak türkiye için bu böyle olmayabilir konusu tartışılır. sonunda grubun adının üç elemanının sılada olması nedeniyle sıla 4 olması üzerine görüş birliğine varılır. bir yüzünde 'kıbrısım' diğer yüzünde 'dolama' adlı parçaların yer aldığı sıla4 etiketli ilk 45'lik plak kendi imkanlarıyla piyasaya sürülür. 3 bin adet basılan bu 45'lik kısa bir süre içinde tükenir. 1972 yılında türkiye'den ilk plak teklifi gelir. bir yıllığına dört plaklık bir anlaşma imzalanır. Türkiye'de kent plak etiketiyle basılan ilk 45'lik plakta kıbrısım ve dolama; ikinci plakta 'kıbrıs gelini' ve 'gelmedin'; üçüncü plakta ise 'ölüm allah'ın emri' ve 'yine seni isterdim ben' adlı şarkılar yer alır. bu şarkılar Türkiye'de hayli ilgi görür ve gazetelerin çoğunun en sevilenler listelerinde yer alır. 1973 yılında bazı özel nedenlerle kent plak'la olan anlaşma iptal edilir. sıla 4'ün bağlandığı yeni plak şirketi diskotür olur. sıla 4, konserler ve televizyon programlarında boy gösterirken, diskotür etiketiyle ilk plakları satışa sunulur. bu plaka 'garibanm' ve 'ararım sorarım seni' adlı şarkılar yer alır. özellikle gariban daha sonraki yıllarda, anadolu rock olarak isimlendirilen türün önemli şarkılarından biri olarak gösterilir. diskotür şirketi gruba 45'lik yerine bir LP yapılması önerisinde bulunur. lp için parça seçimi de tamamlanır. ancak 1974 savaşı nedeniyle grubun müzik çalışmalarının yanı sıra lp projesi de suya düşer.

erdinç ve raif ikilisinin beste çalışmalarına rağmen grup elemanlarının birer meslek ve aile sahibi olmaları müzik çalışmalarında aksamalara neden olur. 1985 yılında raif, bir trafik kazasında hayatın kaybeder. geride kalan arkadaşları için bir yıkım olan bu kayıp sonrasında grup elemanları sıla 4 olarak 1987 yılında bir araya gelir ve raif anısına bir konser verir. benzeri bir konser 1988 yılında da gerçekleşir. ardından, yine bir suskunluk dönemi başlar. grubun 3 elemanı halktan gelen istek nedeniyle 13 sıla 4 şarkısının yer aldığı 'sıla 4 2009' cd'sini çıkarırlar. ardından 'sıla 4 2010' ve 'sıla 4 2012' cd'leri yapılır. iki önemli konser verilir. bu konserlerden ilki mağusa festivali kapsamında salamis açık hava tiyatrosu'nda diğeri ise 2015 yılında grup elemanı aydın kalfaoğlu'nun vefatı sonrasında lefkoşa'da 'aydınlık' adı verilen anı konseridir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol