ümit inatçı

alasya
Şair, ressam ve akademisyen.

D e m o k r a s i İ ş t e
I.
demokrasi işte
özgürlüğünü yontuyorlar
geriye kalan talaş sensin..
II.
sende varsın diyorlar
varsın işte
yukarıdakilerin izniyle..
III.
ayarlayacaksın kendini
düzelteceksin
rötüşleyeceksin
tertipleyeceksin
inceleceksin
iğnenin deliğinden geçeceksin
o kadar küçüleceksin ki -gözlerine
görünmesen daha iyi..-
IV.
demokrasi işte
asalakların salakların
ve katıksız hıyarların
keyif kaşıntısı..
V.
bir kavanozun içinde
azdan azdan solumaya alışmışsan
kendini de bir cin sanırsın da
kimse salıvermez seni
kendi temennisi adına..
VI.
tekinsiz bir ben'in içine yuvarlanmışsan
kısmışsan ışığını farkedilmeyesin diye
ve kıskıvrak yakalanmışsan tesellilerine
varsın işte
onların dilediğince..
VII.
demokrasi işte
seç kendini, ama olma.!
varsın ya..
Ümit İNATÇI

mengene
28 kasım 1960 tarihinde Limasol'da doğdu. Yüksek öğrenimini 1984 yılında burslu okuyarak İtalya'nın Perugia kentinde “Pietro Vannucci” Güzel Sanatlar Akademisi'nde Maestro di Arte unvanı alarak tamamladı. Resim bölümünü birincilikle (110/110 Lode) bitirdikten sonra sinemacılık üzerine çalışmalar yaptı.



Avrupa Uygulamalı Sanatlar Enstitüsü'nde (Perugia) iletişim tasarımı üzerine branşlaşma eğitimi gördü. İlk kişisel sergisini 1983'de açarken yine aynı yıl ilk kitabını yayınladı. Yurtiçi ve Avrupa'nın değişik ülkelerinde birçok kişisel sergi düzenleyip kolektif sergilerde yer aldı. Eserleri, Avrupa'nın değişik ülkelerinde üç müze ve birçok kamu ve özel koleksiyonda sergilendi. Sanatçılara sergi kataloğu ile eleştiri metni yazmanın yanında, sanat tarihi, sanat kuram ve eleştiri, şiir, öykü ve siyasi analiz alanında çok sayıda kitabı yayınlandı.

Sinema ve Belgesel Film dalında çalışmaları yaptı.1992-1995 yılları arasında Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu'nda kültür-sanat Televizyon ve radyo programları hazırlayıp sundu. 1993-1997 yılları arasında Kıbrıs Üniversitesi'nin Türkoloji Bölümü'nde okutmanlık yaptı. 1997-1998'de RAI Int (Italyan Radyo Televizyon Kurumu)'de sanat danışmanlığı yaptı.

1998-2001 yılları arasında Yakın Doğu Üniversitesi'nde Öğretim Üyesi olarak Modern Sanat Tarihi, Estetik ve Temel Tasarım dersleri verdi. Ocak 2003'den başlayarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Londra Elçiliğinde Kültür Ataşesi olarak görev aldı. 2004 yılının Ağustos ayında, bulunduğu bu görevinden istifa ederek tekrar yurda döndü.

2006-07 ders yılında Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde dekan yardımcısı ve İç Mimarlık Bölüm Başkanı olarak görev yaptı. 2007 yılında Doğu Akdeniz Üniversitesi (daü) İletişim Fakültesi Görsel Sanatlar, Görsel İletişim Tasarımı Bölümü'nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. doğu akdeniz üniversitesi görsel sanatlar ve görsel iletişim tasarımı bölümü dekanlığı yaptı.

Önce adı “gaSte” olan, sonra da tek harfli isimle “S” olarak yayınına devam eden aylık İstanbul şehir gazetesinin yazar yöneticiliği yaptı. Kıbrıs Kültürel ve Bilimsel Araştırmalar Enstitüsü Genel Sekreterliğinde bulundu.. Kıbrıs Türk Sanatçı ve Yazarlar Birliği Başkanı ve yayın organı olan “İnsan Zaman Mekan” sanat dergisinin Genel Yayın Yönetmenliğini yapmaktadır.

youtube

facebook
tapba lamarina
"Oyuncul Düşünceler" adlı yeni kitabını yayımladı.



""Oyuncul Düşünceler" ufak çapta bir felsefi denemeler kitabıdır. Oyun, yazı, varlık, kültür, inanç, ölüm, sanat gibi kavramlar üzerinden yaşamın anlamı dolaylarında hermenötik bir akıl yürütme denemesidir. Düşünmenin oyuncul hali ya da zihinsel bir gereksinim olarak oyunun düşüncedeki yeri..."

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol