sait molla

ad victoriam
bir dönem yolu kıbrıs'a düşen ingiliz muhipleri cemiyeti başkanı, hürriyet ve itilaf fırkası ile kürt teali cemiyeti üyesi olan Atatürk ve Milli Mücadele karşıtı ingiliz hayranı gazeteci, kadı.

İngiliz Ajanı Papaz Frew ile yakın ilişki kurmuş ve İngiliz mandacılığını savunmuştur. İngiliz casusu olduğunun anlaşılması üzerine Romanya'ya kaçmıştır. 1924'te Yüzellilikler listesine alınmış ve 1927'de türkiye vatandaşlığından çıkarılmıştır. Sait Molla 1930'da Atina'da ölmüştür.

Sait Molla 1925 yılının Mayıs ayının sonlarına doğru ailesi ile kıbrıs'a geldi. Lefkoşa'ya vardığında ingiliz idaresine 'Majesteleri Hükümetinin ve özellikle Majesteleri Kral ve İmpara­tor V. Georg'un şefkat ve merhametine sığınıyorum' diye başlayan bir mektup yazdı. söz ve birlik gazetelerine ise yeni kurulan Türkiye Cumhuriyet'ni öven mektuplar gönderdi.

Buna karşın sait molla kıbrıs'ta Kıbrıs Türklerinin Atatürk devrimlerini uygulamaya koyma girişimlerini sekteye uğratmaya çalıştı. Bunu farkeden Söz Gazetesi sahibi remzi okan, Sait Molla aleyhinde yayınlar yapmaya başladı.

Şapka giymenin “küfür” olduğunu çevreye yayan Sait Molla'nın yine kendisi gibi 150'liklerin Yunanistan'da yayımladıkları İtila adlı gazeteyi Kıbrıs'a getirerek dağıtmaya başlaması üzerine Remzi Okan, sait molla'yı Yunanistan hesabına casusluk yapmakla suçladı. bunun üzerine Sait molla remzi okan'ı mahkemeye verdi. Remzi Okan aleyhine açılan davada suçlu bulunarak 2 ay hapse mahkûm edildi.

Sait molla'nın Kıbrıs'ta kaldığı 5 yıl boyunca yaptığı çalışmalar her kesim kıbrıslı türk tarafından yoğun eleştiriye uğradı. Propaganda amacıyla gittiği köylerden kovuldu. Kıbrıslı Türk Atatürk ve devrimlerine sahip çıktı.

bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol