horoz ali

beytambal galsin
Lüzinyan dönmeinde yapılan Porta Del Proveditore ya da bilinen adıyla Girne Kapı'nın Osmanlı dönmeinde bir bekçisi vardır. o dnemdeki adı edirne kapı olan girne kapı'da görevine bağlı, hayli disiplinli ve bir o kadar da otoriter bir bekçisi varmış. Horoz Ali adındaki bu memur, sabahın köründe işine başlar; girne kapı'nın önünde volta atarak gelen gidene atar yaparmış. Kapının önünden gelip geçen herkesi bakışlarıyla şöyle bir inceler, gözünün tutmadığını Lefkoşa içine sokmazmış. Dışarıya çıkacak Lefkoşalılara ise kapının kapanma saatini üzerine basarak anımsatır ve az ötedeki mezarlığı göstererek “Gecikirseniz orada merhumların konuğu olursunuz ha!” sözleriyle de uyarırmış.

Osmanlı'dan adayı alan İngilizin öncülerini de kapıdan geçirmemesi nedeniyle üşanı yürümüş. Şehrin ileri gelenleri Horoz Ali'ye durumu anlatmış ve onu ikna etmişlerdir. İsteksizliğine rağmen kapıları İngiliz askerlerine açan Horoz Ali, İngilizlere şehrin kapısının anahtarlarını vermiş fakat yetkililer bu bekçiyi görevinden almayarak orada kalmasını istemişlerdir. Horoz Ali, Osmanlı döneminde olduğu gibi adanın Britanya İmparatorluğu kontrolünde olduğu zaman da bekçi olarak görevi başında kalmıştır.

Kıbrıs'ın en uzun yaşayan kişilerinden biri olan Horoz Ali, 121 yaşında ölmüştür. Mezarı, hemen kapının girişindeki selvi ağaçlarının altındadır.

bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol