kıbrıs muhassıllığı

ad victoriam
kıbrıs osmanlı devleti'nin adayı almasından sonra önce beylerbeyi ardından kaptanpaşalık'a bağlandı. Ancak adada oloştuulmaya çalışılan huzur ve düzenin sağlamaması nedeniyle 1703 yılında yeni bir düzenlemeyle sadrazam hasları arasına alınarak muhassıl adı verilen memurların idaresine verildi. böylece muhasıllar bir yıllık süreyle adanın idari ve mali yönetimine hakim oldular.

özellikle kıbrıs muhassıllığı yolsuzluğa açık bir memuriyetti. gelirleri toplamakla görevli bu memurlar adadaki halkı ekonomik bakımdan zor durumlara sokabiliyorlardı. vergilerin ağırlığı ile muhassılın kendilerinden haksız şekilde para tahsil ettiği şeklindeki şikayetler nedeniyle isyanlar meydana geldi.

1751 yılında kıbrıs muhassıcıları halktan şu vergileri alıyorlardı: aylaklar ve keşiş akçesi, döşeme akçesi, kanbiha, bırakma, asticaliye, arpa, saman, elmas, canevar, çayır, bağ, mal, hatap, kömür, yemeklik, devr-i âlâ veedne, saraydar, sebi, kapatma ve bikr izalesi akçeleri.

1751 yılında kıbrıs'tn istanbul'a gelen 20 kişilik bir heyet bu vergileri tam be eksiksiz olarak verip bu düzene razı olduklarını söyledikten sonra kıbrıs'taki muhassılların görevlerini kötüye kullanarak halktan daha fazla vergi topladıklarını bildirdiler. bunun üzerine padişah 1. mahmut 1751 yılında yeni bir vergi düzeni uygulamaya sokar.

1839 yılından yani tanzimat devrinde muhassıl, sadece vergileri toplayan memurların bir ünvanı olark devam etti. bunlar tayin oldukları yerlerde meclise girer, her mahalle ve köyün nüfus ve servetine göre vergileri düzenlerlerdi. böylece düzenlenen vergilerin yazılı bulunduğu defterler muhasıllar tarafından alınır merkeze gönderilerek takdİm edilirdi. muhassılların gönderdikleri bu defterlere "muhassıllık defteri" denirdi.

muhasııllık 1842 yılında kaldırılmıştır.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol