Çağdaş seramik sanatının Kıbrıs'ta yayılmasına öncülük eden oyunculuk, sanat yönetmeni ve yapımcı kıbrıslı türk sanatçısı.
1961'de Lefkoşa'da doğdu. UTEM-Bilgisayar Programcılığı, Gama Camera Radiommunassoy, Radyofarmasotik eğitimi alarak nükleer tıp çalışmalarında bulundu.
1991 yılında Kuzey Kıbrıs'ta bir ilk olan kişisel seramik sergisi “Ateş Sanatı”nı gerçekleştirdi. Sanatçı, “Çamur ve Ateşin Dansı”, “Topraktan Sözcükler” ve “Suyun Yolculuğu” ile çalışmlarına ara vermedi. Farklı çalışma dönemleri olan sanatçı, Sessiz Yürüyüş” gibi ana başlıklarda çoğalan tematik ama abstrak projeler de üretti.
Ayhatun Ateşin, soyuttan gerçeküstüne uzanan ve zaman zaman yerelliğe ağırlık veren bir anlatım çeşitliliği içinde çalışmalar gerçekleştirdi.
Ayhatun Ateşin Kıbrıs'ta ilk tek kişilik oyunu oynayarak; ilk araştırma-derleme sergisini açarak; ve ilk kişisel sergiyi gerçekleştirerek toplumda birçok ilke imza attı.
Çeşitli mekan yerleştirmeleri yanında, video ve kavramsal çalışmalardan oluşan yenilikleri de olan Ateşin, grup sergilere de katıldı. Sergi kuratörlüğü yapan sanatçı disiplinlerarası bir çalışma stilini kendine baz aldı. 1996 yılından beri yurt dışı ve içinde bianellere, sempozyumlara ve karma sergilere katılan sanatçının birçok bölgesel ve uluslararası ödül kazanan çalışmaları Kıbrıs ve diğer ülkelerde özel, kamu ve diğer koleksiyonlarda bulunuyor.
Uluslararası Plastik Sanatçılar Derneği (AIAP) ve Uluslararası Kadın Sanatçılar Enstitüsü (UFACSI) üyelikleri bulunan sanatçı seramik sanatının gelişmesi için okullarda ve atölyesinde eğitim veriyor.
Sağlık ile sanatı buluşturan bir pul tasarımı KKTC Posta Dairesi Sanat Eserleri pul serisinde yer aldı.
2017 yılında yönetmenliğini yaptığı “Alasia Yeniden Doğuyor” (Alashia Reborn) adlı belgesel 18. Safranbolu Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali'nde TÜRKSOY Özel Ödülü'nü kazandı.
Ateşin, Ada ile Ege adında iki çocuk annesidir.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?