zein al-sharaf talal

mengene
1916-1994 yılları arasında yaşamış Kıbrıslı Türk asıllı Ürdün Kraliçesi. Ürdün monarşisinin en güçlü kadınlarından biriydi. Annesi Osmanlı İmparatorluğu'nun Kıbrıslı Türk Valisi Kâmil Paşa'nın torunu Şakir Paşa'nın kızı, Vijdan Hanım'dı. Babası Şerif Jamal bin Nasır, Hauran Valisi idi ve Mekke Şerifi Hüseyin bin Ali'nin yeğeni idi.



Kraliçe Zein, 2 Ağustos 1916'da Mısır'da doğdu. 1934'te Kral Talal bin Abdullah ile evlendi ve üç oğlu ve bir kızı oldu; Kral Hüseyin, Prens Muhammed, Prens El Hassan ve Prenses Basma. Kraliçe Zein, hayır işleri ve kadın hakları konusundaki çabaları destekleyerek Ürdün Krallığı'nın siyasi gelişiminde 1950'lerin başında önemli bir rol oynadı. Kadınlara belirli haklar tanıyan ve ülkenin sosyal gelişimini arttıran 1952 Anayasası'nın yazımında yer aldı. Ayrıca 1944'te Ürdün'ün ilk kadın birliğini oluşturdu.



Kraliçe Zein, 1951'de Kral I.Abdullah'ın öldürülmesinden sonra yeni kral olan eşi Kral Talal o sırada yurt dışında tedavi altında olduğu için anayasal bir boşluğu doldurdu ve geçiçi süreliğine ülkeyi yönetti. Kraliçe, bu rolü, oğlu Kral Hüseyin'in hükümdar olarak ilan edildiği Ağustos 1952 ile oğlunun on sekiz yaşında anayasal görevler üstlendiği Mayıs 1953 arasındaki sürede tekrar üstlendi. 1948 Arap-İsrail savaşından sonra Filistinli mültecilerin Ürdün'e akınını takiben, on binlerce mülteciye yardım etmek için ulusal yardım çabalarına öncülük etti. 1948'de Ürdün Ulusal Kızılay Derneği'nin kadın kolunun kurulmasında da etkili oldu. Amman'daki Um Al Hussein yetimhanesinin geliştirilmesi için çalıştı.



Kraliçe Zein, kalp rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü İsviçre'nin Lozan kentinde 26 Nisan 1994'te 86 yaşında öldü. Ertesi gün Kraliyet Yerleşkesi içindeki Raghadan Sarayı yakınlarındaki Kraliyet Mezarlığına gömüldü.

Kraliçe Zein al-Sharaf, İslami gelenek ile modern bir bakış açısı arasındaki dengenin tüm Arap kadınları için bir sembolüdür.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol