21 Aralık 1963 tarihinde Kıbrıs'ta iki toplum arasında patlak veren olayların hemen ardından, Lefkoşa'daki Türk Mukavemet Teşkilatı üyelerinin çoğu Lefkoşa Sarayönü'nde toplanmış ve 23 Aralık 1963'te teşkilatın ileri gelenlerinden Dr. Burhan Nalbantoğlu, Erdoğan Naim'i çağırarak derhal Türk halkının sesini duyurması gerektiği emrini vermiştir. İşte bu noktadan sonra Bayrak Radyosu'nun kuruluş aşaması başlamış oluyordu.
Bütün Lefkoşa halkından akülerin ve benzeri malzemenin toplanması ile tüm yokluklara rağmen 3 gün gibi kısa bir sürede, 25 Aralık 1963'te Bayrak Radyosu kurulmuştur. Gerekli elektrik gücü toplanan akülerden sağlanmış, telefon ahizeleri mikrofon olarak kullanılmış ve küçük bir garajda 2 bin 500 metre yayın alanı ile yayın başlamıştır. Bayrak Radyosu'nun ilk anonsu ise "Bayrak... Bayrak...Bayrak... Burası hak ve hürriyet uğruna mücadele eden Kıbrıs Türk Mücahidi'nin sesi" olmuştur. Bu anons ile yayına başlayan Bayrak Radyosu 24 Şubat 1964 yılında adanın her tarafında Türklere seslenebilecek kapasiteye erişmiştir.
Radyonun ilk müdürlüğüne Ahmet Atamsoy getirilmiştir. Bunun yanı sıra Ali Gürsoy, Erdoğan Naim, Özer Berkem, Tuğrul Hilmi, Özker Kufi, Özkan Ragıp, Orhan Atai, Hasan Gazi, Muammer Raşit ve Kubilay Halluma gibi kişilerin de Bayrak Radyosu'nun kuruluşunda ve teknik aşamada emeği geçmiştir.
1974'e gelinceye kadar zaman zaman şiddetlenerek artan Rum saldırıları karşısında Bayrak Radyosu, kısıtlı olanaklara rağmen, her zaman Kıbrıs Türkü'nün haklı mücadelesinin yanında olmuştur. Barış Harekatı'nın gerçekleştirildiği 1974 yılı sonrasında yeni bir yapılanma içine giren Bayrak Radyosu,1976 yılında televizyon yayınına da başlamıştır.
Bayrak Radyosu, 1983 yılında çıkarılan bir yasa ile özerk bir kurum statüsüne kavuşarak, "Bayrak Radyo Televizyon Kurumu" adını almıştır.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?