Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin iktidardaki Sluga Narodu (Halkın Hizmetkarı) Partisi'nin Rusya'nın Ukrayna'nın siyasi statüsü için talep ettiği “bağımsız devlet statüsü” teklifine cevap verilerek Türkiye'nin garantör olarak kabul edilmesi istendiği bildiri.
"Про конкретний договір, який може гарантувати Україні повну безпеку на той час, поки НАТО не готове нас приймати. Він має принципово відрізнятися від Будапештського меморандуму – передбачати конкретні політичні, економічні та військові кроки держав-гарантів безпеки України.
Такими державами-гарантами можуть стати США, Туреччина, держави-сусіди України. Зі свого боку Росія має також юридично зафіксувати, що визнає українську державність і гарантує, що не буде загрожувати нашій державі. "
"NATO bizi kabul etmeye hazır olana kadar Ukrayna'nın şimdilik tam güvenliğini garanti edebilecek özel bir sözleşme hakkında. Bu Budapeşte Memorandumu'ndan prensip olarak farklı olmak zorunda - Ukrayna'nın güvenliğinin devlet garantörlerinin belirli siyasi, ekonomik ve askeri adımlarını sağlanması durumudur. Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye, Ukrayna'nın garantörü olabilir. Rusya da Ukrayna devletini tanıdığını yasal olarak belirtmeli ve devletimizi tehdit etmeyeceğini garanti etmelidir."
ukrayna'nın türkiye garantörlüğü bildirisi
Zelenskiy'nin dış politika danışmanı Ihor Zhovkva İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye verdiği röportajda "Rusya ile tarafsızlık konusunu görüşmeye hazırız. Ama aynı zamanda Ukrayna'nın tarafsızlık seçeneği tercih etmesi ve şimdilik NATO'ya girmekten vazgeçmesi halinde sağlam güvenlik koşullarını da oluşturmamız lazım. Güvenlik garantileri yalnızca aralarında Rusya'nın da bulunduğu ülkeler değil, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Türkiye gibi güçlü ülkelerce de sağlanmalı" demiş.
Zelenskiy'e sözüm şudur: Türkiye'nin garantisini alıp da napacan. Sonra olası kurulacak yeni hükümette dışişleri bakanını beğenmeyip değiştirebilir. Dolayısıyla Türkiye'yi garantör olarak vermeyiz. o bize zaten yetip de artıyor.
Zelenskiy'e sözüm şudur: Türkiye'nin garantisini alıp da napacan. Sonra olası kurulacak yeni hükümette dışişleri bakanını beğenmeyip değiştirebilir. Dolayısıyla Türkiye'yi garantör olarak vermeyiz. o bize zaten yetip de artıyor.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?