halkbilimi

mengene
kısa adı hasder olan halk sanatları derneği bünyesinde 1986 yılında yayımlanmaya başlayan kültür sanat dergisi.

derginin ilk sayısında 'çıkarken' isimli yazıda yayımlanma amaçlarını şu şekilde ifade etmiştir: "halk sanatları derneği çağdaş düşünceyle ve dört elle sarıldığı folklorumuzun, her geçen gün daha da ileriye götürülmesi gerektiğine olan inancıyla tüm güçlüklere karşın 'halkbilimi' isimli bu dergiyle halkının hizmetinde şimdi de. Folklor sözcüğünün bugüne dek yanlış anlaşılması ve kullanılmasını da göz önüne alarak ismini 'halkbilimi' olarak belirledik dergimizin. bu folklor sözcüğünü reddediyoruz anlamında değil, ancak bu sözcük yerine öz türkçe olan halkbilimi sözcüğünün zamanla değil, ancak bu sözcük yerine kullanılması dileğiyle böyle belirlenmiştir. bu nedenle bizler en azından şimdilik bu sözcüklerin her ikisini de kullanmaktan kaçınmayacağız."

halkbilimi dergisinin ilk yayın kurulu şu isimlerden oluşyordu: ilker özova, hasan bulunç, öcal erten, ertan osman, engin anıl.

derginin sahibi ve yazı işleri sorumlusu hasder adına kani kanol oldu. 2007'den itibaren bu görevi yine dernek adına ali nebih üstlenmiştir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol