antonis fanieros

ad victoriam
"Güney"in mafya babası. ancak hemen hemen her mafya babası gibi onun da toplum gözünde "bir suçlu mu yoksa popüler bir halk kahramanı mı?" olduğuna yönelik bir kavram karışıklığı var.

Leonidas Leonidou'nun "Antonis Fanieros" adlı bir kitabı bulunuyor. kitap her ne kadar Fanieros tarafından finanse edilse de bu kitap ve birkaç internet sitesinden derleme yaşam öyküsü şöyle:

Antonis Hambi Fanieros, 5 Şubat 1945'te Aradippou'da doğdu. Babası Charalambos Panagi ve annesi Evanthia Koumandari Aradippou'da çiftçilik yapıyordu. Evliliklerinden, Fanieros soyadını alan Antonis dışında, Charalambous soyadını alan beş çocukları oldu.

küçük yaşlarda okulu bırakıp duvarcı olarak çalışmaya başladı. Hermes Aradippou takımında kaleci olarak futbol oynadı. Gençlik yıllarında hayvan tüccarı olmaya karar verdi. Önce kasap dükkanı ardından restoran açtı. Bu arada gayrimenkul işine de girdi. Kumarhane açtı.



Sıkı bir Makarios hayranıydı. EOKA II örgütünün Makarios'a suikast düzenlemek için Kıbrıs'ta faaliyet gösterdiği dönemde Fanieros, Başpiskoposu korumak için kendi silahlı grubunu kurdu. toplumlararası çatışmalar sırasında 1967 yılında Türk tarafında esir düştü. bu esaret sırasında kendi kendine, serbest kaldığında bir kilise inşa edeceğine dair söz verdi. sadece 1 gün süren esirliği sonrası serbest kaldığında bu sözü unuttu. Ardı ardına yaşadığı araba kazası sonucu bu sözünü hatırlar ve evinin dışında Agios Antonios kilisesini inşa eder.

Yakın arkadaşları, her zaman maddi sıkıntı yaşayanlara yardım ettiğinden söz eder. İnsan içine karışmayı seven Fanieros kafelerde oturur, esnafı ziyaret eder, sıkıntılarını dinler. Bu durum toplum içinde yaşanan anlaşmazlıklarda, insanların çözüm için polis ya da mahkeme yerine ona başvurmalarına yol açar. Don Vito Corleone misali taraflar arasında arabulucu olur.

1974 cunta darbesi sırasında Fanieros, Edek ve Makarios'a verdiği destekten dolayı tutuklandı. Türkiye'nin gerçekleştirildiği harekatın başında serbest bırakıldı. Antonis Fanieros, askerlik hizmetini 32. Filo'da yaptı. bu sırada bir Türk'ü yaralar. Türk'ü öldüremediği için Grivas tarafından azarlanır.

Savaş sonrası Fanieros servetine servet kattı. Glafkos Klerides döneminde "güney"in Sovyetler Birliği'nden ayrılan ülkelerle yaptığı ticarette adı öne çıktı. İşletmelerini Rusya, Ukrayna ve Moldova'dan getirttiği kadınlarla doldurdu.

bu sırada Limasol'da oğlunun karıştığı bir olay nedeniyle boynunda ağır yaralandı. bitkisel yaşama girdi. Ancak toparlamasını da bildi.

Antonis Fanieros,1986 ve 2001 yıllarında sırasıyla 5 ve 4 yıl olmak üzere iki kez hapis cezasına çarptırıldı. Fanieros, suç işlemek için komplo kurmak, işyerini soymak, kundakçılık ve suç işlemeye teşvik etmek, suç örgütüne üye olmak, tehditle mal gaspında bulunmak, kara para aklamak gibi eylemler nedeniyle suçlanmasına karşın mahkum edilmedi. iddia makamının tanıklarının ifadelerini değiştirmelerinin ardından serbest bırakıldı. Buna karşın özellikle Türk ortaklarıyla yaptığı kumar işleri nedeniyle polis tarafından sık sık takip edildi.



"Güney"in bu en zengin adamı 2016 yılında parlamento seçimlerine aday olur. Ancak 6 Mart 2017 tarihinde prostat kanseri edeniyle 72 yaşında hayatını kaybeder. kimilerine için "gecenin efendisi", kimileri için de hayırsever çalışmaları nedeniyle "melek" ve "vaftizci baba" unvanlı Fanieros'un cenazesinde milletvekilleri, belediye başkanları, polis memurları ve futbolcular hazır bulundu. Kendisine yakın olan insanların bir kısmı ise ifşa olmamak için cenazeye sadece taziyelerini gönderdi.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol